TELEFONOS BEJELENTKEZÉS

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Rendelési idő: hétfő, kedd, csütörtök és péntek

Rendelési idő: hétfő, kedd, csütörtök és péntek

TELEFONOS BEJELENTKEZÉS

ONLINE BEJELENTKEZÉS


Fogkőeltávolítás

Mi a fogkő?

A fogkő, a fogakon lévő plakkból, lepedékből alakul ki. Ha a plakk hosszan a fog felszínén marad a nem megfelelő fogtisztítás miatt, a nyálból ásványi anyagok kötődnek a plakkhoz. Ezt a szilárd anyagot fogkefével már nem lehet eltávolítani, csak professzionális eszközökkel. A fogkő színe sárgás-barna, fekete lehet, valamint megtalálható a fog külső és kevésbé látható belső felszínen is, valamint az íny alatt, felett és a fogak között is. Fontos, hogy nem csak a természetes fogakon, hanem, koronákon, hidakon, sőt kivehető fogpótlásokon, protéziseken is kialakul. Súlyos tévhit, hogy a fogkő összetartja a fogakat, ezért nem szabad eltávolítani.

Ínyvérzést, ínygyulladást és fogágybetegséget okozó fogkő
Ínyvérzést, ínygyulladást és fogágybetegséget okozó fogkő

Fogkő eltávolítás, szájhigiéniai kezelés után
Fogkő eltávolítás, szájhigiéniai kezelés után

Mit okoz a fogkő? Miért kell eltávolítani a fogkövet?

A fogkő és a felszínén lévő baktériumok ínygyulladást okoznak. Ínygyulladás esetén, például fogmosáskor ínyvérzés jelentkezik. Amennyiben az ínygyulladás hosszú ideig fennáll a fogakat tartó fogágy és az íny sorvadni kezd ez pedig az íny visszahúzódását, fogérzékenységet, későbbiekben pedig a fog meglazulását, illetve elvesztését eredményezi.

Milyen gyakran kell eltávolítani a fogkövet?

Átlagosan félévente szükséges a eltávolítani a fogkövet, de ezt jelentősen befolyásolja az egyéni szájhigiénia.

Mi az ultrahangos professzionális fogkőeltávolítás és miért kiváló ez a módszer?

Az ultrahangos fogkőeltávolítás, során egy professzionális svájci gyártmányú eszközzel "lerezegtetjük" a fogkövet. A műszer a fog anyagát nem bántja. A különböző méretű fejrészekkel a legkisebb fogközökből is hatékonyan eltávolítjuk az ínygyulladást okozó és esztétikailag is kedvezőtlen fogkövet. A kezeléshez általában érzéstelenítés nem szükséges és kb. 30-40 percig tart, eközben a páciens kényelmes fekvő pozícióban van.

Mi a plakkfestő tabletta?

A plakkfestő tabletta rózsaszínes, lilás színűre színezi a fogakon lévő lepedéket, így meggyőződhet az otthoni fogmosás hatékonyságáról.

Mi a mély tisztítás / curette (küret)?

A küretálás az íny alatti fogkő és gyulladt szövetek eltávolítását jelenti. A parodontológia kezelés szerves része. Ez a kezelés helyi érzéstelenítésben történik. Nem mindenkinél és nem minden esetben szükséges!

 

Szájhigiénia

A szájhigiénia fontosságát nem lehet éléggé hangsúlyozni. Fogorvosi tevékenységem során igyekszem nagy hagsúlyt fektetni a megelőzésre. De ehhez az Ön segítségére is szükség van! Abban tudok segítségére lenni, hogyan érheti el a maximális szájhigiéniát.
A szájhiénia több, mint egyszerű fogmosás. Több lépésből áll.
Mit érhet el ezen lépések betartásával?
Kellemesebb közérzet, friss leheletet, egészségesebb fogínyt, fogakat, kevesebb fogorvosi beavatkozást.

FOGTISZTÍTÁS

Mi a fogmosás célja?
A fogakon, fogínyen, nyelven lévő lepedék, a plakk és ez által a baktériumok és ételmaradék eltávolítása, mivel ezek okozzák a kellemetlen leheletet (halitózis), az ínygyulladást, ínyvérzést és a fogszuvasodást.

FOGMOSÁS

Mikor?
Naponta minimum 2 alkalommal reggel és este, ha mód van 3-szor. Étkezés után legalább fél órával!

Hogyan?
NE sikálja a fogát erővel! A fogkefét NE vízszintesen mozgassa!
Jó fogmosási technika:
A fogkefét mindig a fogíny felől a fogak rágófelszíne felé mozgassa, úgynevezett “sepregető” mozdulatokkal. A fogak külső és belső felszínét is megfelelően tisztítsuk meg! A fogak rágófelszínét körkörös mozdulatokkal tegyük tisztává. Ínyvérzés esetén NE hagyja abba a fogmosást!

Mivel?
Sokan kérdezik milyen fogkefét, fogkrémet használjanak.
Ebben a kérdesben itt nem foglalnék állást, inkább felhívnám a figyelmet a megfelelő méretű fogkefe választására, valamint, hogy a gyermekek ne felőtt fogkrémet használjanak, hanem a gyermek számára külön kapható csökkentett fluoridtalmú fogkrémeket. Kifejezetten javaslom a jó minőségű elektromos fogkefék haználatát. 

FOGSELYEM

A fogak egymásfelé tekintő felszíneit épp olyan fontos tisztítani, mint a többi felszínt. Zárt fogazat esetén fogkefével ezeket a területeket nem lehet megtisztítani, erre alkalmas a fogselyem, illetve a fogköztisztító fogkefe. Egy alaposnak hitt fogmosás után használjon fogselymet és meglepő dolgok fognak Ön elé tárulni! Sőt megszagolni is érdemes! Igen, ezekről nem igazán szoktak beszélni, de a kívánt szájhigiénia eléréséhez szükséges megemlíteni.

Mikor?
Alkalmazható akár beékelődött ételmaradék eltávolítására is.
A fogselyem használatát leginkább az esti fogmosás után javasolnám a szűk fogközök tisztítására, torlódótt fogak esetén különösen.

Hogyan?
Az ujjakkal megfeszített fogselymet finoman - nem bepattintva - vezessük be a fogak közé egészen a fogínyig, majd mozgassuk meg a fogakra merőleges irányban oda-vissza. Ezután óvatosan vezessük ki a megfeszített fogselymet, majd egy tiszta fogselyem szakasszal folytassuk a fogak tisztítását.
Kis gyakorlással mindnekinek megy! Hajrá!

FOGKÖZTISZTÍTÓ FOGKEFE

Kisebb fogrések tisztításához nagy segítsgéget nyújt a könnyen használható fogköztisztító fogkefe, amely egy űvegmosóhoz hasonlít. Több méretben, illetve átmérőben kapható, a megfelelő méret kiválasztásában egy speciális bemérő ezközzel szívesen segítek.

 


 


Life Dent® fogorvosi magánrendelő • 1132 Budapest, Váci út 6. II/4

info@lifedent.huwww.lifedent.hu

Minden jog fenntartva! ©2017-2023 Life Dent®