TELEFONOS BEJELENTKEZÉS

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Rendelési idő: hétfő, kedd, csütörtök és péntek

Rendelési idő: hétfő, kedd, csütörtök és péntek

TELEFONOS BEJELENTKEZÉS

ONLINE BEJELENTKEZÉS


Bölcsességfog

A bölcsesség foga fogsorban az utolsó fog. Általában 4 db bölcsesség fog található a szájban, kettő alul és kettő felül.

A bölcsesség fog több fajta problémát tud okozni, annak függvényében, hogy hol helyezkedik el.

Ki nem nőtt bölcsesség fog:

A ki nem nőtt bölcsesség fog a szájüregben nem látható, az íny alatt a csontban helyezkedik el. Általában panasz esetén, fogászati röntgen felvétel készítésekor derül ki, hogy valami akadályozza a bölcsesség fog kinövését.

A bölcsesség fog ferdén, esetleg vízszintesen nőhet, valamint másik fog, illetve az állcsont is akadályozhatja a bölcsesség fog kinövését.

Az elülső fogak torlódásának oka egy ferdén növő bölcsesség fog is lehet, amely többi fogat előre nyomja, ezáltal esztétikai problémát és tisztítási nehézséget okozhat.

Félig kinőtt bölcsesség fog:

A félig kinőtt bölcsesség fog azt jelenti, hogy az adott fognak csak egy része jelent meg a szájüregben, a többi része a csontban van és mozgatható ínnyel borított. Ilyen esetben különös figyelemmel kell tisztítani a bölcsesség fog körüli területet, mivel az íny és a bölcsesség fog közötti kis terület úgy viselkedik, mint egy „zseb”. Ebbe a zsebbe az ételmaradék megrekedhet és erjedni, gennyesedni kezdhet, ez ínygyulladást és hosszú távon a bölcsesség fog szuvasodását okozza.

A bölcsesség fog körüli gyulladt íny fájdalmas, fogmosáskor általában vérzik és kellemetlen íz érezhető. Ezen a területen a hosszú ideig tartó ínygyulladás szájnyitási korlátozottságot, illetve fülfájást is okozhat.

A bölcsesség fog körüli nem tisztítható, ételmaradékokkal teli „zseb” a szájszag, bűzös lehelet egyik fő okozója.

Bölcsesség fog kezelésének lehetőségei:

A bölcsesség fog körüli gyulladás megszüntethető a fogorvosi rendelőben végzett alapos tisztítással és néhány napos helyi gyógyszeres kezeléssel.

A fog körüli gyulladás elmúltával a bölcsesség fog fölött lévő ínyrészt helyi érzéstelenítésben - fájdalom mentes - eltávolítom, ezáltal a „zseb” megszűnik így a fog körüli terület tisztíthatóvá válik, a kellemetlen tünetek pedig megszűnnek.

Amennyiben az íny alatt a bölcsesség fog kis mértékben szuvasodott, az íny eltávolítását követően a fog töméssel helyreállítható.

Ha a fogszuvasodás a bölcsesség fognál túl nagymértékű a fogat gyökérkezelni kellene, de ez az esetek többségében nem lehetséges, mivel a bölcsesség fog elhelyezkedése és gyökércsatorna rendszere ezt nem teszi lehetővé, ezért a bölcsesség fog eltávolítása a megoldás.

Bölcsesség fog eltávolítás:

A bölcsesség fog eltávolítás általában szájsebészeti módszerekkel, helyi érzéstelenítésben törtténik. A bölcsesség fog helyzetét, a beavatkozás előtt, minden esetben röntgen felvételen (panoráma röntgen) ellenőrizni kell, illetve fog CT (Computer Tomograf) felvételre is szükség lehet.

A bölcsesség fog eltávolítás után arcduzzanat jelentkezhet, amelyet külsőleg hűtéssel, borogatással mérsékelni lehet. A bölcsesség fog eltávolítás után egyszer használatos hűtőzacskót biztosítunk pácienseink számára.

Utófájdalom esetén, a megbeszéltek szerint, fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése javasolt.

A fogeltávolítás területét tisztán kell tartani!

Az adott területen fogkefével, fogkrémmel óvatosan mosson fogat!

A bölcsesség fog eltávolítás után kb. 1 héttel kontroll vizsgálat van, amely pácienseink számára ingyenes.


 


Life Dent® fogorvosi magánrendelő • 1132 Budapest, Váci út 6. II/4. Kapucsengő: 32.

info@lifedent.huwww.lifedent.hu

Minden jog fenntartva! ©2017-2024 Life Dent®