TELEFONOS BEJELENTKEZÉS

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Rendelési idő: hétfő, kedd, csütörtök és péntek

Rendelési idő: hétfő, kedd, csütörtök és péntek

TELEFONOS BEJELENTKEZÉS

ONLINE BEJELENTKEZÉS


Gyökérkezelés

Mi a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy módszer, amelynek segítségével a fogszuvasodás vagy baleset miatt károsodott fog vagy foggyökér még egy esélyt kap, hogy ne kerüljön eltávolításra. Részletesebben:

A fogak két részből állnak: fogkorona, ez a látható rész, ami az íny fölött van, foggyökér, ami pedig az íny alatti részen található. A foggyökéren belül található a fog idegcsatornája, amelyben erek és idegek futnak. Léteznek egy, illetve több gyökerű fogak, ennek megfelelően a gyökércsatornák száma is növekszik. Gyökérkezelés során a foggyökérből eltávolításra kerülnek az erek és idegek, ezt a folyamatot sokan úgy ismerik, hogy “kiidegelik” a fogat. A hiedelmekkel ellentétben a gyökérkezelés nem jár fájdalommal, mivel a fog kezelését érzéstelenítés előzi meg!

Gyökérkezelés során a gyökércsatorna tisztítása speciális eszközök és gyökérkezelő gép segítségével történik. A fent említett gyökérkezelő gép előnyei: gyökérkezelés folyamata a hagyományos eszközökhöz képest időben töredéke lesz, kevesebb röntgen felvételre van szükség, pontosabb, precízebb gyökértömés.

A gépi gyökérkezeléshez gyökértűket kell használni. A nyugateurópai protokoloknak megfelelően a gyökértűket csak az adott páciensnél használjuk, utána eldobjuk. Tehát minden esetben új, éles eszközt használunk, ezáltal a gyökértű anyaga nem fárad el nem törik bele a gyökércsatornába.

A gyökérkezelést nem minden esetben lehet egy alkalommal befejezni. Ebben az esetben gyógyszeres ideglenes tömés kerül a fogba, majd a fog kezelése egy másik időpontban folytatódik.

Panaszmentes, jól gyökér tömött fog végleges ellátása esettől függően a következők lehetnek: esztétikai fogászat megoldások: kompozit tömés (“fehér” tömés), inlay (betét), porcelán héj vagy különböző fogpótlás: gyökércsap és fogkorona, csak fogkorona, illetve foghíd.

A gyökérkezelt fogak hosszú évekig működőképesek tudnak lenni, de fontos megjegyezni, hogy terhelhetőségük kisebb mint az épp fogaké.

Ajánlott évente fogászati röntgen felvétellel ellenőrizni a gyökérkezelt fogakat.

Sokan panaszkodnak, hogy a korábban gyökérkezelt fogak színe eltér a mellette lévő egészséges fog színétől. Ebben az esetben lehetőség van az adott fog belső fehérítésére is (fogfehérítés).

Azok a fogak, amelyek gyökerei nem alkalmasak gyökérkezelésre nem tarthatóak meg, mivel ezek begyulladnak és gócot jelentenek a szervezetben. A gócok ízületi-, bőr problémákat, hajhullást, szem-, szívbetegséget, arcüreggyulladást, stb. okozhatnak, ezért eltávolításuk nagy jelentőséggel bír. A nem megtartható fogak, gyökerek eltávolítása szájsebészeti módszerrel történik. Ezen elvesztett fogak, gyökerek általában pótlásra kell hogy kerüljenek. Ebben tud segítséget nyújtani az implantáció (fogbeültetés), foghíd készítés, esetleg a protézis.

 

Foggyulladás

A foggyulladás rettentően kellemetlen és sajnos fájdalmas tud lenni.
Gyulladt fog korai tünetei lehet a fog spontán fájdalma, lefekvéskor jelentkező lüktető érzés a fogban, hideg vagy meleg ital fogyasztásakor szűnni nem akaró fogfájás.
Idővel ezek a panaszok megszűnnek, de ezzel a fog gyulladása nem szűnik meg. Az ínyen a fog gyökércúcsának megfelelően kissebb-nagyobb fehéres pont jelenik meg, az úgynevezett sipoly. Ez a gennyes váladékkal teli hólyag jelzi, hogy a fog gyulladás már nem csak afogat érinti, hanem fog körüli csontot is. A gyulladt fog góc a szervezetben!
A gyulladt fogak általában nyáron, nagy melegben, illetve huzat hatására “durranak” be. A gyulladt fog területén jelentős arcduzzanat is jelentkezhet.

 

Gyulladt fog kezelés:

Foggyulladás estén fogászati röntgen felvétel készítésére van szükség, melynek segítségével eldönthető, hogy az adott gyulladásban lévő fog megmenthető-e vagy a fogat el kell távolítani. Ilyen esetben a gyökérkezelés jelenti a fog megmentését.

Fájdalom esetén az fogászati ellátás megkezdéséig fájdalom csillapító szedése javasolt az adott gyógyszer leírásának megfelelően. Egyébb gyógyszert, például antibiotikumot csak orvosi rendelésre vegyen be!

Fontos megkülönböztetni az ínygyulladást a foggyulladástól.

 


 


Life Dent® fogorvosi magánrendelő • 1132 Budapest, Váci út 6. II/4

info@lifedent.huwww.lifedent.hu

Minden jog fenntartva! ©2017-2023 Life Dent®